En inspirerande helg

Foto: Maria Richardsson

Helgen var, som jag tidigare har skrivit, fylld av tankar, möten och nya vänner. Intrycken har börjat lägga sig och jag ska försöka mig på någon typ av sammanfattning (som också finns publicerad på ehandel.com).

Drygt 400 personer som brinner för webben samlade på en idyllisk ö i Blekinge skärgård – det är svårt att tänka sig, men jag tror att det faktum att vi alla var utanför våra normala miljöer och lufsar runt i gummistövlar som gör SSWC till en så dynamisk och spännande miljö. Alla sessions hölls på platser som ”under eken”, ”vid flaggstången” och ”lilla tältet”. Otroligt charmigt, och jag trivdes förstås som fisken i vattnet i den mysiga skärgårdsmiljön.

Foto: Maria Richardsson

Eftersom helgen har varit fylld av bloggande och twittrande människor finns naturligtvis hur mycket som helst att läsa om det här. En bra startpunkt för att få reda på mer om vad det här med SSWC egentligen handlar om är att titta på inslaget från TV4 eller läsa intervjun med Kristin Heinonen i Svd. På Jan Viderens blogg finns en lista med länkar till många av de blogginlägg som producerades under och efter helgen, där kan du också hitta många guldkorn. Bilder finns samlat på Flickr och om man vill läsa igenom vad som sas på Twitter är det hash-taggen #sswc som gäller (och gott om tid, för den är otroligt välfylld).

Foto: Maria Richardsson

Men själva konferensen då? Vilka frågor avhandlades och vad tyckte jag? Som det blir på en unconference, där deltagarna sätter agendan själv, så spretar det otroligt mycket. Högt och lågt blandas med frågor om mobilappar och redaktörsskap. Och det är också charmen. Hela konferensen har varit otroligt omtalad så jag hade väldigt höga förväntningar, vilket i sig är farligt, för det är inte lätt att leva upp till höga förväntningar.

Mitt spontana intryck var att den lite dämpade energin. Eller var det bara avslappnat? Jag jämför förstås med mina erfarenheter från Geek Girl-konferenserna, där energin har totalt kokat i rummet i nästan två hela dagar. Det fanns också väldigt mycket sessions att lyssna på hela tiden, och jag hade ibland känslan av att jag hela tiden missade något. Och så blir det ju såklart med över 400 pers som är engagerade och vill diskutera just sina frågor.

Jag hörde en del röster om att de riktiga geeks-en saknades, och det kan jag nog hålla med om – nu var det mer fokus på medier och kommunikation än tekniknörderi. Å andra sidan behöver det inte handla om teknik för att man ska vara nörd. Mycket handlade förstås om sociala medier. En del tyckte att ”kan vi inte bara sluta att kalla det sociala medier nu”, vilket jag förstår. För den som är inne i detta är det bara ännu en kanal att kommunicera i. Däremot tror jag att många många därute inte har förstått vad det är som är på väg att hända, hur de nya kanalerna fungerar och kanske är sociala medier ett ord som beskriver förändringen på ett bra sätt. Jag tycker nog att den stora massan utanför Tjärö fortfarande har användning av den benämningen. På sikt tror jag att den kommer försvinna, men tiden är inte riktigt mogen än.

Också det faktum att ”alla företag måste använda sociala medier” har diskuterats en del. Även där tycker jag att man i debatten ibland missar  en viktig punkt, en helt grundläggande och avgörande punkt. Som i all kommunikation måste man fundera över vem man pratar med och vad man vill säga. Alla företag ska inte finnas på Facebook och Twitter. Men för de som vill finns det många intressanta möjligheter, men glöm inte att svara på frågan ”om” först!!!

Foto: Maria Richardsson

Allt var ju inte heller allvar. Det blev sena kvällar, massor med mat, dans i ladan och allsång också. Och allsången, med nyskrivna texter till gamla klassiker, var helt briljant (men möjligen något intern…). Titta på allsången och läs de roliga texterna här.

Sammanfattningsvis – var det värt det? Med nästan åtta timmar i buss åt båda hållen, två nätter i tält, och en dag med så mycket intryck att man knappt visste vart man ska ta vägen. Absolut! Att få träffa alla de här människorna och prata i lugn och ro är värt massor! Både att få träffa de som man tidigare har haft kontakt med och att hitta nya vänner, samarbetspartners och kollegor. Så om det blir ett camp 2011 (vilket det låter som) så är det troligt att jag kommer vara där då också!

Stort tack till Kristin Heinonen och Tomas Wennström (och alla andra inblandade) som har ordnat allt – otroligt välordnat och genomtänkt på alla plan!

One thought on “En inspirerande helg

  1. […] En inspirerande helg (av @mrichardsson) […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *