Kvinna och entreprenör? Nu har du chansen!

The future is so bright... (Foto via Flickr, vonSchnauzer)

Det här med kvinnor och företagande är ju hett, och har varit extra hett under mandatperioden med Maud Olofsson som näringsminister. Men samtidigt inte helt okontroversiellt. För vad är egentligen kvinnligt företagande? Skiljer det sig från manligt? Och blir män diskriminerade nu när det är så mycket extrapengar till kvinnorna?

Det här är ju en debatt som man kan fastna länge i. Och jag är kluven. Precis som jag är kluven till det här med kvotering till styrelser. Å ena sidan är det fantastiskt hur många duktiga, kvinnliga entreprenörer som nu lyfts fram som förebilder. Och det är underbart med alla dessa projekt som syftar till att lyfta, utbilda och stärka kvinnor i deras företagande. Å andra sidan är det ju himla trist att det ska behövas, bara det faktum att man pratar om kvinnligt företagande… Det har ofta en ton av ”ett annorlunda” företagande, lite mer ”mjukare” och ”det är inte pengarna som är drivkraften”. Och när det gäller styrelser finns det ju gott om forskning som visar på att företagen blir mer lönsamma har en jämnare könsfördelning. Jag tror dessutom att kvinnorna kommer ändå, är det inte lite av en generationsfråga? Ge det några år till så… Kanske naivt, men tills vidare tycker jag så. Och så passar jag på att utnyttja alla projektpengar så mycket jag kan under tiden.

Hursomhelst, det var egentligen inte det jag skulle skriva. Jag skulle ju skriva om fantastiska ATURN, som snart sparkar igång sitt affärsutvecklingsprogram för tredje gången. Förra omgången hade jag äran att vara med, och det var ett par fantastiska månader. Spännande mix av deltagare, duktiga föreläsare på utbildningarna och ordentligt med struktur – och det sistnämnda kan man verkligen behöva som nybliven entreprenör när idéerna sprutar åt alla håll…  :-) Om du är kvinna och entreprenör – ta chansen och sök! Programmet sparkar igång redan i september, så det är snabba puckar. Mer information hittar du här.

När jag ändå är inne på det här med kvinnor och entreprenörskap. Häromveckan såg jag att Connect har dragit igång ett nytt nätverk för kvinnliga affärsänglar, Cash is Queen. Den 2 september kör de kick-off på Konserthuset i Stockholm, med talare som Maria Rankka, Kristina Lindhe, Anna-Carin Månsson, Sven Hagströmer och Anders Borg. För att vara med i nätverket måste man vara beredd att satsa 250 000 kr, så jag avvaktar nog lite… Däremot tror jag att eventet är öppet för alla. Det ska bli spännande att se vad det här leder till. Nog kan det behövas lite mer kvinnor även bland riskkapitalisterna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *