Vad är egentligen entreprenörskap?

Jag följer en mängd bloggar som handlar om entreprenörsskap, webb, inredning och design. Häromdagen läste jag i en av dem ett inlägg som fastnade lite extra. Som jag har läst flera gånger och funderat vidare kring.

Ted Valentin är en, i webbsammanhang, välkänd mikroentreprenör. Han har startat och sålt flera företag redan och jobbar bl a med flera karttjänster (sushikartan.se, cafekartan.se, mfl), Blogopedia (en söktjänst som visar vad som skrivs i bloggvärlden) och Politometern (sajt som visar den politiska debatten på webben). För mig är han framförallt Mr 24 Hour Business Camp, ett fantastiskt event som jag var med på i höstas och där alla 120 deltagare byggde nya sajter/tjänster/företag på 24 timmar.

I sitt blogginlägg ställer han frågan ”Entreprenörskap – jaha, varför då?”. Och det är en jättebra fråga! För precis som han säger så har ju ordet entreprenörskap börjat bli aningens urvattnat. Alla pratar om hur fantastiskt det är – speciellt i valtider och speciellt om du är kvinna.

Men det är skillnad på entreprenörsskap och företagande. Jag har varit inne på det tidigare, i mitt bidrag till SSWC-boken. Du kan vara företagare utan att vara entreprenör och du kan absolut vara entreprenör utan att vara företagare. För mig handlar entreprenörskap mer om en inställning, att våga tänka nytt och att få saker att hända. Men båda behövs, precis som de som inte vill bli entreprenörer och företagare. För kan ni tänka er en värld där alla bara vill tänka nytt och starta nytt? Jag tror inte att det skulle bli bra.

Jag älskar entreprenörskap och går igång på både egna och andras idéer. Jag älskar att peppa och inspirera de som funderar på att starta eget till att göra det. Jag tycker att alla borde få någon typ av erfarenhet av vad det faktiskt innebär att driva företag och jag skulle varje gång välja att anställa någon med företagarerfarenheter framför den som inte vet vad företagandet innebär. Men jag inser också att inte alla ska vara entreprenörer eller företagare, det är inte lösningen för alla.

Så mixen är viktig. Företagare behövs. Entreprenörer behövs. Arbetstagare behövs. Förvaltare behövs. Och jag är övertygad om att världen kan bli en bättre plats med fler entreprenörer.

2 thoughts on “Vad är egentligen entreprenörskap?

  1. Bra inlägg! Jag läste din text om entreprenörskap vs. företagande i SSWC-boken också, och det är ett ämne som inte kan belysas för många gånger!

  2. Maria Richardsson

    Tack Linn, roligt att höra! Och att du håller med, såklart… ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *