En av de mest inspirerande entreprenörerna på länge

Jag har sedan ett tag tillbaka hört talas om Kiva.org, en organisation som jobbar med mikro-finansiering som ett sätt att utrota fattigdomen i världen. De är inte ensamma, det finns till och med två svenska organisationer (Hand in Hand och Hungerprojektet) som jobbar på liknande sätt. Men av det jag förstått så erbjuder Kiva en mer nära relation till den mikro-entreprenör du vill stödja.

Så häromveckan lyssnade jag på ett nytt TED-talk, med rubriken Poverty, money – and love, och blev glatt överraskad när det handlade om Kiva. Och ju längre Jessica Jackley pratade desto mer inspirerad och imponerad blev jag. För det var Jessica som, efter att ha lyssnat på Muhammad Yunus (Nobelprisvinnaren och grundaren av Grameen Bank), startade Kiva år 2005.

Idag har Kiva nästan 500 000 medlemmar som har lånat ut 150 miljoner dollar (!) till entreprenörer i 54 länder. Över 80% av pengarna går till kvinnliga entreprenörer och över 98% av alla lån betalas tillbaka.

Jag tycker att konceptet med mikrolån är fantastiskt, att det verkligen hjälper människor att komma på fötter och kunna skapa sin egen framtid. Och det är verkligen entreprenörskap.

Men jag är precis lika imponerad av Jessica Jackley. Hon är, för mig, sinnebilden för en entreprenör. Hon såg ett problem, kände inte sig inte hemma i den världsbild som presenterades för henne, såg ett behov och skapade lösningen. Hon satte igång, och – som hon berättar i videon – var inte ens säker på att det var lagligt från början. Nu har hon förändrat världen. På riktigt. Det, mina vänner, är vad entreprenörskap handlar om.

Titta på den här videon, och jag vågar lova att du blir berörd.

Och inte nog med det. Nu satsar hon på att hjälpa mer traditionella småföretagare i världen, med den nya satsningen Profounder.com. Vi har ett nytt buzz-word att hålla ögonen på: crowdfunding. Det här verkar jättespännande tycker jag…

Efter att jag såg den här videon har Kiva helt plötsligt dykt upp på många ställen. Techcrunch berättar att de tillsammans med Visa satsar på småföretagare i USA och  Nicolai Wadström på Disruptive.nu tipsar också om den är videon.

En av de mest inspirerande entreprenörerna på länge, tycker jag. Vad tycker du?

2 thoughts on “En av de mest inspirerande entreprenörerna på länge

  1. Making millions making change summer det väldigt väl!

  2. Maria Richardsson

    Japp verkligen. Stencool tjej!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *