Skönhet ligger inte i betraktarens öga, den ligger i generna

I veckans inspirerande TED-föreläsning ligger fokus på skönhet, och det kan väl behövas i det grå novembervädret? Denis Dutton är en filosofiprofessor som pratar om ”A Darwinian theory of beauty”.

Han menar att det vi anser vara vackert till stor del styrs av generna. För även om vi människor lever i olika kulturer och i olika delar av världen så anses ungefär samma saker vara vackra. Han pratar t ex om landskapsmålningar där liknande motiv uppskattas över hela världen – oavsett hur miljön och naturen ser ut där man själv är. Och visst låter det logiskt att ett varierande landskap, med vatten, stora vyer, växlighet och djurliv lockar oss – det är ju det som behövs för vår överlevnad.

Det han också visar är att hantverksskicklighet också är genetiskt fördelaktigt. Den som är duktig på hantverk har nämligen ett antal egenskaper som är åtråvärda: intelligens, utvecklad motorik, noggrannhet, planeringsbenägen och har dessutom tillgång till åtråvärda material. Alltså, menar han, har duktiga hantverkare, konstnärer och artister i alla tider belönats. Skönhet handlar alltså inte bara om vackra saker utan också om vackert utförda saker.

Jag tror att det ligger mycket i det, och jag tror också att det kan förklara varför Signerat väcker så starka och positiva känslor hos de som besöker oss. En hel sajt full med saker som är skapat, ofta för hand, av andra människor! En hel sajt full med skönhet!

Det som gör den här videon extra vacker är förstås att hans föreläsning tecknas fram av begåvade Andrew Parker. Han har gjort flera liknande illustrationer, som förstås finns tillgängliga på Youtube. Jag gillar det här jättemycket! Det ger en extra dimension till de föreläsningar som redan är så inspirerande och tankeväckande. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka det. Entreprenörsbloggaren Tore Friskopp tipsade häromveckan om en annan tecknad föreläsning, den gången om vad som är fel i vårt utbildningssystem. Också värd att titta på!

One Thought to “Skönhet ligger inte i betraktarens öga, den ligger i generna”

  1. Tack för länken! :)
    Håller med, Andrew Parkers filmer är riktigt kul att titta på.

Leave a Comment