På ehandel.com: Svårt att se rätt sammanhang

Den här veckans inlägg på ehandel.com handlar om statistik och trender (och så lite finansiering också). För hur man än vrider och vänder på siffror så kan det ibland vara svårt att se vad som egentligen påverkar.

I förra veckan gick jag till banken för att diskutera olika alternativ och möjligheter. Vi hade ett jättetrevligt möte och jag visade våra fina fina grafer över den senaste försäljningen. För just nu har vår försäljningskurva formen av den klassiska hockeyklubban vilket förstås är roligt och något vi väldigt gärna visar för banken och andra personer med ekonomiskt siffersinne.

Vi har tidigare gjort aktiviteter som vi tydligt sett att de gett resultat på försäljningen, men nu i höst har vi fått en kraftig ökning som vi inte riktigt kunnat förklara med någon enskild aktivitet. Vår förklaring har istället blivit att det nog är en kombination av vårt pr-arbete i våras, att vi börjar få en viss volym på kunder som nu ger resultat, att vi har ett bättre sortiment, osv.

När jag berättat det för andra har de bara nickat och sagt att ”ja, så är det nog, vad kul att ni äntligen börjar se resultatet av allt ert arbete”. Men så när jag var hos banken så kom hon med en helt annan förklaring! Eller iallafall en möjlig förklaring och bidragande orsak. Hon berättade nämligen att alla konsumtionskurvor de tittar på ser precis likadana ut, det tog fart i september och har fortsatt så hela hösten. Så det är kanske bara konjunkturen…

Nej, såklart är det inte bara konjunkturen, men den kanske är en större bidragande orsak än jag tidigare har trott och insett!? Hur är det med er andra e-handlare, har ni sett samma trender? Har hösten varit helt fantastisk för alla?

Det tänkta bankärendet blev det däremot inget av. Jag blir faktiskt alltid lite upprörd efter att jag pratat med bankpersoner (oavsett varifrån de kommer) och hört hur de hemskt gärna vill hjälpa och det här är en sån fantastisk verksamhet, men vi vill nog ha både hängslen, livrem och så lite extra ockerränta på det för att kompensera för risken. Hrmph… Nåja. Vi klarar oss utan banken just nu, och det känns också rätt bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *