Det pågår ett experiment… Tillsammans med två killar från Glöd IT provar vi hur snabbt och enkelt det är att starta e-handel. Och vi gör det på det allra enklaste sätt vi kan komma på – utan att ens ha bestämt vad det är vi ska göra!

Det pratas ju en hel del om agil utveckling, dvs metoder där man inte har en färdig specifikation från början utan att täta uppföljningar ger en bättre slutprodukt. Nu använder vi  den typen av tankesätt för att se om det går att starta företag agilt.

Först behöver vi alltså bestämma vad vi ska göra. Vi har gemensamt bestämt att det är e-handel vi vill lära oss mer om. Vi satte upp ett antal kriterier, som att de inte skulle vara säsongsbetonade, billiga i inköp och lätta att posta. Därefter spånade vi och kom fram till fyra olika produkter, och bokade därefter domäner för de här produkterna. På respektive domän har vi sedan satt upp en väldigt enkel och avskalad sajt, som i princip bara består av en kort introduktionstext och ett anmälningsformulär för att få mer information när vi startar. Resultatet kan du se på www.groddar.sewww.passaminhund.se (som egentligen inte är e-handel utan en matchningstjänst), www.snyggadisktrasor.se och www.rundagrejer.se. Formuläret är ett enkelt formulär från Google Docs och så har vi förstås lagt på Google Analytics för att kunna följa trafiken.

Nästa steg är att undersöka marknaden för att se vad kunderna vill ha! Det är ju nämligen ingen idé att sätta upp en e-handel med produkter som det inte finns intresse för. Alltså har vi köpt Google Adwords-annonser för respektive domän för att se om någon klickar på annonserna. För ungefär en vecka sedan började vi annonsera, och nu börjar faktiskt klicken trilla in. Och inte nog med det, även vi har även fått anmälningar till nyhetsbreven!

Om någon vecka kommer vi att bestämma om och hur vi går vidare med detta. Vi ser det hela som ett rent experiment som vi gör för att det är kul och för att lära oss mer – högre ambitioner än så har vi inte. Vi har hittills investerat några hundralappar i domäner och kommer när allt är klart ha köpt annonser för max 500 kr per domän. Det är inte så mycket pengar för en marknadsundersökning…

Fortsättning följer både här hos Latitud och på Glödhett (där mina experimentskollegor jobbar).

 

One Thought to “Enklaste sättet att starta e-handel?”

  1. […] Det här inlägget är också publicerat på latitud.se. […]

Leave a Comment