Photo by wlodi/Flickr.com

Photo by wlodi/Flickr.com

Photo by wlodi/Flickr.com

Förra veckan var jag på årets hittills bästa konferens: #eMeet. Det hela startade med en lunchdiskussion på Vinterminglet i februari och några ord nedklottrade på en servett. Bara en dryg månad senare har kärntruppen som består av Peter Höjman, Magnus Lundin, Wilma Östlund, Rikard Westberg och Arne Andersson dragit ihop till en unconference på temat e-handel med ca 70 deltagare! Bara det är imponerande. Att det sedan har gjorts med ”0 kr i budget, 100% hjärta” som Peter sa i inledningen av dagen är än mer imponerande. (För övrigt misstänker jag att det citatet kommer leva kvar länge…)

Till att börja med – vad är egentligen en unconference? Enligt Wikipedia handlar det om användardrivna möten som på något sätt vill undvika inslag som de traditionella konferenserna består av: höga avgifter, stela presentationer och fasta ramar i hur det arrangeras. Någon jämförde det också med ett knytkalas, vilken är en bra jämförelse: ”vi ordnar lokalen, så tar ni med er och delar med er av det ni kan!” Jag har varit på flera ”okonferenser” (någon borde hitta på ett bra svenskt ord för detta!) med lite olika upplägg, t ex Geek Girl Meetup (som jag skrivit om här) och SSWC (som jag skrivit om här). Gemensamt för dessa är att inga externa föreläsare har bjudits in utan alla ämnen kommer från deltagarna själva.

På #eMeet hölls inga presentationer alls. Istället samlades vi i diskussioner kring olika ämnen som konvertering, logistik, marknadsföring på nätet och mycket annat. Och vilka diskussioner det blev! Sällan har jag upplevt så öppna och prestigelösa diskussioner. Jag var själv med på flera diskussioner kring just konvertering (dvs hur man ökar andelen besökare som också genomför ett köp), och här både tipsades det om lyckade förändringar och bollades frågor som vad som är viktigast att börja med och eller problem med att använda rabattkoder. Diskussionerna gav mig många nya idéer och insikter, och vår att-göra-lista för Signerat blev på en eftermiddag minst dubbelt så lång…

Dagen och den efterföljande middagen gav mig ofantligt mycket tillbaka, i energi, idéer, nya kontakter, intressanta diskussioner och nya kollegor. För så känns det, även nu en vecka senare. Jag fick nya kollegor som jag kan dela min vardag med! Och det är värt hur mycket som helst. Jag är också glatt överraskad över öppenheten i diskussionerna. Det var samma positiva anda och prestigelöshet som jag har upplevt på Geek Girl (vilket är det bästa betyg jag kan ge). Jag har tidigare funderat kring om det var ett fenomen som uppstod när vi vara bara kvinnor samlade. Nu vet jag att det inte är så längre, men jag är inte säker på vad som krävs för att skapa de här förutsättningarna. Är det att inga deltagare är direkta konkurrenter? Eller unconference-upplägget? Eller helt enkelt att förutsättningarna och förväntningarna uttalas tydligt från början?

När jag nu snuddade vid ämnet… Nej, vi var inte så många tjejer där. Av ungefär 70 deltagare var vi kanske 8-10 tjejer (jag räknade faktiskt aldrig). Någon trodde det berodde på att det var sånt teknikfokus, men det tror inte jag. Dels för att jag tycker att det var mer affärsfokus än teknikfokus. Men kanske spred sig inte budskapet om #eMeet i rätt nätverk? För att det finns tjejer inom it/teknik/e-handelsområdet vet vi ju! Till nästa gång lovar iaf jag att bidra till att sprida budskapet till fler tjejer.

För jag räknar med att det blir en nästa gång. Jag kommer vara där. Med 100% hjärta.

Förra veckan var jag på årets hittills bästa konferens: #eMeet (http://www.facebook.com/event.php?eid=106093499470035). Det hela startade med en lunchdiskussion på Vinterminglet (http://www.ssmx.se/) i februari och några ord nedklottrade på en servett. 

Bara en dryg månad senare har kärntruppen som består av Peter Höjman, Magnus Lundin, Wilma Östlund, Rikard Westberg och Arne Andersson dragit ihop till en un-conference med ca 70 deltagare! Bara det är imponerande. Att det sedan har gjorts med ”0 kr i budget, 100% hjärta” som Peter sa i inledningen av dagen är än mer imponerande. (För övrigt misstänker jag att det citatet kommer leva kvar länge…)

Till att börja med – vad är egentligen en unconference? Enligt Wikipedia handlar det om användardrivna möten som på något sätt vill undvika inslag som de traditionella konferenserna består av: höga avgifter, stela presentationer och fasta ramar i hur det arrangeras. Jag har varit på flera ”okonferenser” (någon borde hitta på ett bra svenskt ord för detta!) med lite olika upplägg, t ex Geek Girl Meetup (http://geekgirlmeetup.com/) (som jag skrivit om här http://latitud.se/tag/geek-girls/) och SSWC (http://www.swedensocialwebcamp.com/) (som jag skrivit om här http://latitud.se/tag/sswc/). Gemensamt för dessa är att inga externa föreläsare har bjudits in utan alla ämnen kommer från deltagarna själva.

På #eMeet hölls inga presentationer alls. Istället samlades vi i diskussioner kring olika ämnen som konvertering, logistik, marknadsföring på nätet och mycket annat. Och vilka diskussioner det blev! Sällan har jag upplevt så öppna och prestigelösa diskussioner. Jag var själv med på flera diskussioner kring just konvertering (dvs hur man ökar andelen besökare som också genomför ett köp), och här tipsades både om lyckade förändringar och bollades frågor som vad som är viktigast att börja med och eller problem med att använda rabattkoder. Diskussionerna gav mig många nya idéer och insikter, och vår att-göra-lista för Signerat (www.signerat.se) blev på en eftermiddag minst dubbelt så lång…

Dagen och den efterföljande middagen gav mig ofantligt mycket tillbaka, i energi, idéer, nya kontakter, intressanta diskussioner och nya kollegor. För så känns det, även nu en vecka senare. Jag fick nya kollegor som jag kan dela min vardag med! Och det är värt hur mycket som helst. Jag är också glatt överraskad över öppenheten i diskussionerna. Det var samma positiva anda och prestigelöshet som jag har upplevt på Geek Girl (vilket är det bästa betyg jag kan ge), och som jag då har funderat kring om det var ett kvinnligt fenomen. Nu vet jag att det inte är så längre, men jag är inte säker på vad som krävs för att skapa de här förutsättningarna. Är det att inga deltagare är direkta konkurrenter? Eller unconference-upplägget? Eller helt enkelt att förutsättningarna uttalas tydligt från början?

När jag nu snuddade vid ämnet… Nej, vi var inte så många tjejer där. Av ungefär 70 deltagare var vi kanske 8-10 tjejer (jag räknade faktiskt aldrig). Någon trodde det berodde på att det var sånt teknikfokus, men det tror inte jag. Dels tycker jag att det var mer affärsfokus än teknikfokus. Men kanske spred sig inte budskapet om #eMeet i rätt nätverk? För att det finns tjejer inom it/teknik/e-handelsområdet vet vi ju! Till nästa gång lovar iaf jag att bidra till att sprida budskapet till fler tjejer.

För jag räknar med att det blir en nästa gång. Jag kommer vara där. Med 100% hjärta.

3 Thoughts to “Ett knytkalas med kunskap och erfarenheter”

  1. Verkligen kul att ses, vi hörs och ses!

    /@BrightstepCEO

  2. Detsamma, vi hörs och ses!

  3. […] ens bloggat om #emeet, som ju var en av höstens höjdpunkter. Det blev såklart annorlunda än i våras, det var fler som var på plats och jag hade helt andra förväntningar än sist. Men det var […]

Leave a Comment