Det är inte lätt att ha fel…

Det var alltför länge sedan jag tipsade om en TED-föreläsning nu. Men den här är riktigt bra. Kathryn Schulz pratar om hur det är att ha fel.

Vi är ju alla människor. Och som människor så gör vi allt för att undvika att ha fel. Vi har massa strategier för att inte ha fel. Vi utgår till exempel från att den person som inte håller med oss inte har tillgång till samma information som vi. För om han eller hon visste det vi vet så skulle de ju hålla med! Och om de har samma information och ändå inte håller med – ja då måste de ju helt enkelt vara lite dumma.

Under föredraget ställer hon också frågan hur det känns att ha fel. Och egentligen känns det ju inte alls. Förrän vi inser att vi har fel! Det är då det blir jobbigt.

Jag fick ett bra exempel på det här häromveckan, när vi beställde en taxi till vår hemadress. Efter ett tag ringde chauffören och sa att han stod utanför, vilket han inte gjorde. Det här ledde till en lång diskussion huruvida han var på rätt adress eller inte, och han hävdade med en dåres envishet att han hade rätt och att jag hade fel. Eftersom vi ju bor på vår hemadress så var jag tämligen säker på att jag hade rätt. Till slut hittade han rätt och när vi kliver in i taxin fortsätter diskussionen! Han börjar visa på gps-en och förklara att det här egentligen inte alls var rätt gata. För det är ju väldigt jobbigt att erkänna att man har fel…

One thought on “Det är inte lätt att ha fel…

  1. […] ja och  om att ha fel (och den TED-föreläsningen som ligger till grund för hans resonemang har visst jag också tipsat om…  […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *