Säg hej till Nordic Design Collective

Mitt nya projekt har, till slut, fått namnet Nordic Design Collective. Bara namnet är en lång historia, men vi börjar från början. Varför drar jag igång det här, och vad är det jag vill uppnå?

Som jag skrev igår har Signerat, trots priser och fina utmärkelser, inte tillräckligt bra lönsamhet. Vi har nöjda kunder, börjar bli ett allt starkare namn i Design-Sverige, konverteringen ökar och försäljningen ökar. På ungefär samma trafikvolym ökade försäljningen förra året 67%. Det är bra. Men det finns också problem. Ett av dem är låga snittordervärden. Många produkter är helt enkelt för billiga, och eftersom våra formgivare själva sätter priserna är det inget jag kan påverka mer än indirekt. Jag tar en fast provision på försäljningen, vilket gör att mycket av marginalerna på de låga snittordervärderna äts upp av kostnaderna för betallösningar.

Ett annat problem är otydlighet. Vad är Signerat egentligen för sajt? Köper man hantverk och pyssel, eller ny cool design? Vi har sedan länge identifierat att vi har två tydliga grupper bland våra formgivare – professionella designers och hobbyhantverkare – och har försökt att skapa en plats för båda. Istället för ”både och” har resultatet blivit ”varken eller”. De båda grupperna har också väldigt olika förutsättningar. Som hobbyhantverkare har du din huvudsakliga inkomst från annat håll och betalar troligen inte heller moms och andra avgifter, medan ett nystartat designerföretag har större investeringar i produktion och behöver ha högre marginaler för att kunna leva på verksamheten. Det blir väldigt olika priser, vilket både blir otydligt för kund och orättvist för formgivarna.

Resultatet av detta har alltså blivit Nordic Design Collective. Grundupplägget är fortfarande detsamma, det är en marknadsplats där du handlar produkter direkt från formgivaren och där formgivaren skickar varan direkt till kunden. Affärsmodellen består av en månadsavgift samt provision på genererad försäljning. Inriktningen blir mer renodlad design, med formgivare som satsar på en karriär inom design, som har eget företag och ett starkt driv att sälja sina produkter med lönsamhet.

Att hitta ett nytt namn är inte lätt. Speciellt inte när du vill ha med ordet ”design” i domänen och det ska vara en .com-adress. Det är faktiskt skitsvårt. Jag har lagt rätt många timmar själv på att spåna, jag har tagit hjälp av både folk jag känner och proffs, men till slut så fick jag ett förslag från en av de personer som jag bollade förslagen med. Hon, som själv är formgivare på Signerat, kläckte idén med Nordic Design Collective och ju längre jag funderade på den, desto mer växte den. Och – kanske viktigast – den fanns ledig som .com!

Det är inte ett perfekt namn. Det är lite långt och kanske lite för svårt att komma ihåg ibland. Men det talar tydligt om vad det handlar om och det är ett namn som fungerar även utanför Sverige. Jag hade kunnat fundera i flera månader till för att komma på ett ännu bättre, men om allt ska vara perfekt så kommer man aldrig igång. Det här var tillräckligt bra, och jag tror att det kommer fungera.

Längden visade sig däremot vara ett lite större problem än jag trodde. Det går till exempel nämligen inte att skriva ut hela namnet på Twitter, varken som användarnamn eller namn. Men men, vi får hitta en bra lösning för det. Tillsvidare använder vi förkortningen NDC.

Twitter-konto har vi nu iaf, det finns en blogg och en Facebook-sida. Men framförallt har vi en första hemsida, som berättar lite om projektet och där du kan anmäla dig till nyhetsbreven. Och vet ni vad… Fastän jag knappt har berättat så mycket om det här på officiella sidor än så har redan anmälningarna börjat trilla in! :-)

Så häng med. Följ oss på Twitter, gilla oss på Facebook och läs vår blogg. För nu händer det grejer, och det går fort.

2 thoughts on “Säg hej till Nordic Design Collective

  1. Ju mer jag tänker på det tycker jag det är genialt att inte göra om, utan göra nytt.
    Winwin helt enkelt, det kommer att bli skitbra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *