Midsommarläsning: vad är det som motiverar oss?

För ett par månader sedan köpte min man en bok av Daniel Pink: ”Drivkraft: den överraskande sanningen om vad som motiverar oss”. Han blev helt såld på den och nu när jag har läst den är jag lika såld. Jag fick både en och två uppenbarelser, och faktiskt en och annan ny idé också.

Trots att boken bygger på psykologiforskning är den väldigt lättläst, och de tre huvudsakliga drivkrafterna som har identifierats hos mänskligheten är:

  1. Jag vill kunna bestämma över mitt eget liv
  2. Jag har hittat något som jag behärskar, tycker är roligt och vill bli bättre på
  3. Jag vill göra världen till en bättre plats

Låter inte detta som entreprenörskap, så säg? Jag kan iallafall säga att alla tre punkterna är oerhört viktiga för mig. För om det handlade om att bli rik eller att känna trygghet, ja då skulle jag ha stängt ner butikerna för länge länge sen… Det är något annat som driver mig, och jag har haft svårt att sätta fingret på det innan jag läste den är boken.

Och så häromdagen så skrev Christian Rudolf på Disruptive.nu också om detta. Och inte nog med det – han hade hittat en RSA Animate-video med en föreläsning med just Dan Pink! Jag älskar de här animeringarna… :-)

Om du vill läsa boken (vilket jag varmt rekommenderar – kanske sommarlektyr för hängmattan?) så kan man t ex köpa den här på Adlibris eller Bokus.

Med vill jag önska er alla en riktigt härlig midsommarhelg! Må solen skina på er…

2 Thoughts to “Midsommarläsning: vad är det som motiverar oss?”

  1. trygghet känner du antagligen redan ;-)

    1. Tja, det beror kanske på hur man definierar trygghet… jag menade ekonomisk trygghet, och det har jag inte riktigt uppnått än ;-)

Leave a Comment