Inspiration med en litet litet doft av unket

Det är konferenssäsong igen och i förra veckan gick resan till Göteborg och Scandinavian eBusiness Camp, arrangerat av Jetshop. SEBC har växt otroligt på de få år som konferensen arrangerats och jag imponeras av nivån på arrangemanget, blandningen av talare och den familjära stämningen. Bra jobbat Stefano, David och alla andra!
Moderator var duktiga Carin Hjulström. Hon ställde fantastiskt bra frågor efter varje presentation och var inte heller rädd för att ställa lite obekväma frågor, något som ofta glöms bort.
Det var många som pratade om fokus och att det inte går att lyckas om man inte fokuserar och satsar långsiktigt. Men här var det något jag reagerade på… Jag håller absolut med om att fokus och långsiktighet är viktigt för att driva företag. Men hur går det ihop med att jobba 80-100-timmarsveckor, som någon lyfte upp som ett bra exempel?
Där håller jag inte med! Jag tycker att den typen av arbetssituation är tecken på både dåligt ledarskap, dålig effektivitet, dålig fokusering och är dessutom otroligt kortsiktigt. För vem orkar med det tempot särskilt länge? Nej, 80-timmarsveckor tycker jag är en dålig kvarleva från 90-talet som ingen av oss borde sträva efter och framförallt inte lyfta fram som något bra. Och att investerare pratar om det som ett tecken på fokus och att man ”är total” känns ganska ointressant och gammaldags.
Men bortsett från den lilla unkna jobba-ihjäl-sig-doften som ibland gjorde sig påmind var det många bra föreläsningar. Rörligt material återkom flera gånger, likaså att berätta en story och jobba med känslor. Det är två sessioner som har fastnat extra mycket hos mig. En av dem var (förstås) Julia Mjörnstedt från Ung Cancer – gissa om hon har en känslomässig story att dela med sig av! Hon talade direkt från hjärtat och det märktes! Och jag älskade att hon delade med sig av sina tidiga ehandelserfarenheter, där de hade speciella koder på kuverten för att hålla koll på vad som skulle stoppas i från de beställningar som bara trillade in via mejl, och som sedan satt och kollades av mot förskottsbetalningarna via ett bankutdrag. Tack Julia!
Min andra favorit var Lottie Knutsson från Fritidsresor. Även har pratades det mycket om kommunikation med sina kunder, att jobba med känslor och att dela med sig. Vi som såg Lottie på tv i samband med tsunamikatastrofen vet ju redan att hon är en bra talare, och sessionen på SEBC var inget undantag. Hon delade dessutom med sig av konkreta tips och intressanta siffror – stort tack för den öppenheten!
Alla föreläsningar finns att se här på ehandel.se, och jag kan också varmt rekommendera Johan Ryding från Sportamore som också delade med sig öppet om deras resa och lärdomar.
Sammantaget alltså en fantastisk konferens och en mycket trevlig resa till Göteborg! Jag kommer gärna nästa år också…  ;-)

3 thoughts on “Inspiration med en litet litet doft av unket

  1. Håller helt med dig. Att jobba aktivt är inte svårt, men att vara effektiv är en helt annan sak. Självklart kan någon med en 80 timmarsvecka verkligen vara överöst med jobb, men ibland kanske man bara inte har sållat tillräckligt hårt? Själv jobbar jag mindre nu än för ett år sedan (dvs håller mig till drygt en heltid) men når så sjukt mycket längre. Anledningen? Jobbar smartare, och inventerar ständigt vad som är värt att göra och inte. =)

    • Maria Richardsson

      Och hur effektiv blir man om man jobbar 80 timmar i veckan? Jag har svårt att tro att man hinner dubbelt så mycket bara för att man jobbar dubbelt så många timmar. Precis som du säger handlar det mer om att jobba smart! Bra att du lyckas med det – det är ju inte alltid så enkelt som det låter… ;-)

      • Exakt! Men vet också själv hur värdelöst dåligt produktiv jag är när jag ibland tycker att jag jobbat 12 timmar på en dag, inser dock att tre av dem har jag suttit och dubbelkollat sociala medier… =) Svårt att hitta flowet, men 4-hour-workweek boken är ju ett hett tips i detta! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *