Mina tankar efter Nordic eCommerce Knowledge

 

be-inspiredBe inspired. Be brave. Det var temat på årets Nordic eCommerce Summit som gick av stapeln förra veckan, och nog blev jag inspirerad alltid. Som alltid var det ett ambitiöst program och Sarah Wittbom och hennes gäng på Nordic eCommerce Knowledge lyckades sy ihop allt på ett fantastiskt sätt (efter några små praktiska motgångar på förmiddagen första dagen).

Det var några återkommande teman på årets föreläsningar. Det handlade dels mycket om lönsamhet (högaktuellt med tanke på alla uppköp, rekonstruktioner och rekryteringar av nya vd-ar), men också om multikanal, internationella utblickar och kunden i fokus. Det var imponerande många internationella föreläsare på årets konferens, och det tror jag är nyttigt för oss! Vi lever ju i en liten liten ehandelsbubbla här i Sverige och då är det bra att få in lite nya tankar och synsätt för att röra om lite i bubblan.

Att sätta kunden i fokus var det många som pratade om, och det är viktigt att aldrig glömma det. Det är lätt att prata om konverteringar, A/B-tester och remarketing – men om man inte har ett bra erbjudande eller bryr sig om kunden så spelar det ingen roll. Som Jesper Kärrbrink sa: ”vi är blomsterförmedlare, inte e-handlare. E-handel är bara en av våra kanaler”. (Katrin har också bloggat bra på samma tema)

Multikanal (eller omni-kanal) pratades det också om. Fantastiskt mycket. Och jag kan inte låta bli att fundera över vad detta kommer innebära för oss mindre e-handlare, som inte har tillgång till ett stort varumärke, ett nätverk av fysiska butiker eller ett flöde av fysiska kunder. Fler och fler av de större detaljhandlarna är nu på gång – starkt – och har helt andra resurser än vad vi har. Hot eller möjlighet? Säkert både och, men vi måste förhålla oss till det på något sätt.

Som de flesta event nuförtiden filmades allt och det går att se det bästa i efterhand. Mina favoriter var:

Sammantaget blir det ett högt betyg, trots att lokalen inte var den bästa (även om huvudscenen var fantastisk). Att det var soligt och härligt sommarväder gjorde ändå att det gick att mingla och prata med många, men det var lite svårt att hitta till alla symposier från sponsorerna. Kvällens middag och fest var det mest proffsiga jag sett på länge, och att Sarah, Louise och Maria ställde sig mitt på scen och gjorde ett shownummer till ”Vogue” var riktigt modigt!

Så stort och varmt tack till Sarah, Lena, Christoffer, Maria och Louise på Nordic eCommerce Knowledge och alla partners för en bra konferens!

 

Det här inlägget har också publicerats på ehandel.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *